Aktualności konopne
Dowiedz się więcej o produktach konopnych z naszego asortymentu
Superżywność konopna czyli produkty przepełnione zdrowiem.
18 listopada 2020

Superfoods – komu to potrzebne? Na co? Dlaczego?
Coraz większą popularnością cieszy się myśl, że „droga do zdrowia wiedzie przez kuchnię, nie przez aptekę”.
Coraz więcej osób wyznaje zasadę, że „lepiej jest zapobiegać niż się leczyć”.
Coraz więcej powstaje grup w portalach społecznościowych o tematyce naturalnych sposobów dbania o swoje zdrowie.
Coraz częściej obserwuje się wśród rodziny czy znajomych z pracy, zwiększone zainteresowanie naturalnymi produktami i pozytywne efekty zdrowotne ich stosowania.
Coraz więcej osób podaje przykłady jak świetnie się czują po przejściu na stronę natury, bez zbędnego wspomagania farmakologicznego.
Jak “grzyby po deszczu” wyrastają kolejne miejsca z produktami, które wspomagają realizację celu coraz szerszej grupy osób w Polsce. Ten cel to opróżnienie apteczek z farmakologii i zastąpienie leków produktami naturalnymi, np. ziołami. Wiele jest ciekawych i żądnych wiedzy osób, które chciałby wiedzieć jakie naturalne produkty wybrać, aby profilaktyka uchroniła przed wystąpieniem chorób. Oczywiście nie zawsze się da zrezygnować z farmakologii, a przynajmniej nie całkowicie i nie od razu, jednak warto spróbować, prawda?
Jednym ze sposobów naturalnego dbania o zdrowie jest zadbanie, aby w domowej spiżarni znalazła się superżywność. Jest wiele naturalnych, ekologicznych, pełnowartościowych i prozdrowotnych produktów, jednak dziś skupimy się na tych z konopi siewnej.

Lekomania vs. profilaktyka zdrowia.
Znaczna część Polaków jest uzależniona od leków i żyje w przekonaniu, że pigułka jest dobra na wszystko. Lekomania to silne uzależnienie, na które najbardziej narażone są osoby w wieku 35-50 lat. Te same osoby, które ratunku na wszelkie problemy szukają w kapsułkach, traktują superżywność, wysokiej jakości suplementy diety czy ziołolecznictwo jako zabobony i deprecjonują ich działanie. Może to wynikać z braku świadomości i wiedzy, ale także przekonań wyniesionych z domu czy opinii zasłyszanych w mediach.
Przyjmowanie jakichkolwiek preparatów w momencie, kiedy “nic mi nie jest”, bywa zbyt dużym wyzwaniem mentalnym dla wielu osób. To normalne, że kiedy jest się zdrowym i nic nie dolega to brakuje potrzeby zapobiegania, a zakup odpowiednich produktów jest traktowany jak wyrzucanie pieniędzy „w błoto”. Niby po co coś kupować i jeszcze pamiętać, aby regularnie to przyjmować, jeśli jest się zdrowym? Taki sposób myślenia jest przyczyną funkcjonowania słynnego powiedzenia “Polak mądry po szkodzie”.
Kiedy zdrowie jest najbardziej doceniane? To oczywiste – gdy go zabraknie. Niejednokrotnie lecząc się lekami, które potrafią kosztować nawet po kilkaset złotych, trzeba też liczyć się z wieloma skutkami ubocznymi. To skłania do refleksji, że może jednak warto zadbać o swoje zdrowie zapobiegając, wybierając do tego naturalne produkty. Jak zacząć? Najlepiej od zgłębienia wiedzy, czego organizm potrzebuje i jakie substancje są mu potrzebne, aby osiągnąć konkretne efekty. Jednym z podstawowych sposobów profilaktyki jest wprowadzenie dodatkowych mikro i makro składników do codziennych nawyków żywieniowych, które można dostarczyć dzięki produktom pochodzącym z konopi siewnej.

Dlaczego super żywność konopna?
Superżywność konopna słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości już od tysięcy lat, w różnych kulturach i zakątkach świata. Jej właściwości są korzystne nie tylko dla zdrowia, ale także samopoczucia, witalności i urody. W dzisiejszych czasach ludzie są, bardziej niż kiedykolwiek, narażeni na stres (CBD a stres
), który ma destrukcyjny wpływ na ciało, zdrowie i kondycję psychiczną. Te czynniki wywołują zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze, dodające witalności. Superżywność z konopi jest skarbnicą mikro i makro składników, źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych czy błonnika. Wybiera ją wielu sportowców, gdyż wpływ produktów pochodzących z konopi na organizm jest potwierdzony licznymi przykładami i badaniami.
Spożywcze produkty konopne pomagają w odparciu wielu chorób i spowalniają procesy starzenia się. Konopie posiadają niespotykanie wysoką biodostępność, co oznacza, że zawarte w nich substancje witalne są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Jest to główny powód, aby określić produkty konopne jako superfood.
Co zyskuje organizm po spożyciu produktów konopnych?
- błonnik pokarmowy;
- enzymy;
- antyoksydanty;
- substancje nieorganiczne;
- witaminy;
- pozostałe, roślinne substancje pomocnicze.
Superżywność konopna – działanie, efekty stosowania:
- wspomaga produkcję serotoniny
- odtruwa komórki
- wzmacnia układ odpornościowy
- wprowadza równowagę w organizmie
- odżywia organizm
- odżywia umysł

Superżywność konopna – źródło antyoksydantów.
Jedną z podstawowych ról produktów konopnych jest dostarczenie organizmowi antyoksydantów. Ich działanie polega na zwalczaniu wolnych rodników i agresywnych związków tlenowych. Te natomiast m.in. niszczą błony komórkowe oraz same komórki, co sprawia, że są pośrednio odpowiedzialne za wiele chorób cywilizacyjnych jak np. choroby serca czy cukrzyca.
Antyoksydanty zawarte w konopiach chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu obniżają poziom stresu oksydacyjnego. Konopie mają ich szczególnie dużo, bo ich potencjał antyoksydacyjny jest nawet dwukrotnie wyższy niż u borówek. Konopie mają dziesięciokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż truskawki i dwukrotnie wyższą niż czarne jagody.
Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, konopie mogą:
- obniżyć wysokie ciśnienie krwi
- poprawić elastyczność naczyń krwionośnych
- zapobiegać problemom układu krążenia
- łagodzić stany zapalne
- łagodzić bóle stawów

Superżywność z konopi – co ją wyróżnia i dlaczego jest tak cenna dla zdrowia?
Najstarsza roślina uprawna? Konopia! Jej pochodną może być wiele różnych produktów, przybierających rozmaite formy. Do najpopularniejszych należą: olej, nasiona, kwiaty z liśćmi czy mąka.
Konopie zawierają wszystkie esencjonalne i nieesencjonalne aminokwasy potrzebne ludzkiemu organizmowi, a dodatkowo w idealnych proporcjach. Niektóre aminokwasy zawarte w konopiach np. edestyna, są podobne do globuliny w osoczu, dzięki czemu skutecznie pełnią ważną rolę w produkcji przeciwciał. Nie ma innego produktu na świecie, który zawierałby więcej edestyny niż konopie.
Olej konopny jest uznawany za najlepiej zbalansowany przez naturę olej spośród esencjonalnych kwasów tłuszczowych. Zawiera bowiem więcej esencjonalnych kwasów tłuszczowych niż jakikolwiek inny olej spożywczy. Stosunek ilości Omega-6 do Omega-3 jest określany jako idealny. W obecnych trendach żywieniowych brakuje kwasów tłuszczowych Omega-3, dlatego tak wiele osób przyjmuje je w formie kapsułek, jednak te nie wchłaniają się tak dobrze jak dostarczane w naturalnym pożywieniu, którym jest np. olej konopny. Konopie wyróżnia także zawartość kwasu stearynowego, co jest ważne dlatego, że organizm sam go nie produkuje. Kwas stearynowy jest materiałem wyjściowym dla ważnych kwasów tłuszczowych jak DHA i EPA.
Olej konopny jest także jedynym olejem, który zawiera kwas gammalinolenowy (GLA). Naturalnie występuje w mleku matki.
Te wartościowe substancje odżywcze to zastrzyk energii, zdrowia i witalność. Rzadko która roślina na świecie, a może i żadna, nie ma aż takiej wartości odżywczej jak konopia, w tym także produkowany z niej olej.
W Ambasadzie Konopi dostępny jest klasyczny, tłoczony na zimno olej konopny, a także olej konopny z ostropestem i olej konopny z czarnuszką.
Opisywany powyżej olej jest tłoczony z nasion konopi, które można spożywać także w formie nieprzetworzonej. Nasiona oprócz tego, że wykazują idealną równowagę esencjonalnych aminokwasów to dodatkowo zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Wspomaga on trawienie, utrzymuje dobrą florę bakteryjną jelit, a dodatkowo pozwala kontrolować poziom cukru na odpowiednim poziomie. Ponadto nasiona konopi są doskonałym źródłem wielu innych substancji odżywczych, m.in:
- wapnia
- fosforu
- potasu
- witaminy A,E,B1
- niacyny
- żelaza
- manganu
- magnezu
- cynku
Nasion konopi można używać w dwóch formach – łuskane i niełuskane. Jedne i drugie mają swoich zwolenników, ponieważ nasiona są świetnym dodatkiem do sałatek, jogurtów, owsianki, ciast, chleba czy naleśników.
Nie można zapomnieć, że konopie to także źródło protein, ponieważ zawierają więcej białka niż popularne steki. Białko konopne jest często wybierane przez sportowców ze względu na dobroczynne właściwości. https://ambasada-konopi.pl/cbd-w-sporcie/
Ze zmielonych nasion konopnych powstaje mąka. Nie zawiera glutenu, za to posiada dużą ilość białka i składników mineralnych. Opisane powyżej właściwości konopi dotyczą częściowo także mąki, co czyni ją świetną alternatywą dla mąki gryczanej czy orkiszowej.
Podsumowując: konopie mają do zaoferowania idealny stosunek aminokwasów, globuliny, edestyny, protein i kwasów tłuszczowych. A wszystko to w jednej roślinie, która jest łatwo przyswajalne przez organizm. Teraz powinno być jasne dlaczego konopie nazywane są superżywnością, inaczej superfoods. To wspaniała roślina, która dostarcza potężne ilości właściwości odżywczych, dlatego produkty konopne powinny na stałe zagościć w każdym domu.
Oprócz opisanych powyżej produktów, najpopularniejszym przedstawicielem konopi jest olejek CBD. To wysoko stężony ekstrakt, który w małej buteleczce skupia esencję wszystkiego, co najlepsze. Więcej na jego temat możesz przeczytać tu: olejek CBD – podstawowe informacje.